Zastosowania mąki ryżowej

6

Mąka ryżowa to fantastyczny produkt dla osób, które stosują dietę bezglutenową. Jest bogata w błonnik, sole mineralne, witaminy z grupy B, witaminę PP, fosfor, wapń, żelazo, cynk, sód i magnez, a oprócz tych licznych składników ma również bardzo mało kalorii – około 350 na 100 gram. Zdecydowaną zaletą mąki ryżowej jest to, że można ją zrobić samemu. Wtedy można być pewnym tego, że nie będzie zawierać nawet śladowych ilości glutenu, a to nie jest aż tak oczywiste w przypadku produktów kupowanych w sklepie. Jedyne czego do tego potrzeba to blender o dużej mocy. Wówczas otrzymamy tyle gramów mąki ile użyjemy ryżu.

7

Do czego można jej używać? Taka mąka z powodzeniem może być stosowana jako substytut dla mąki pszennej. Nadaje się świetnie do naleśników, ciast, pierogów oraz jako zagęszczacz do sosów czy zup. Cena zakupienia lub uzyskania mąki ryżowej jest bardzo atrakcyjna, więc wydaje się to być najlepsza opcja na zamiennik dla mąki tradycyjnej tym bardziej, że w parze z niższą ceną idzie także zdrowotność.