Zalety mąki gryczanej

Mąka gryczana jest otrzymywana z nasion gryki, które są źródłem wielu cennych substancji odżywczych. Jej szczególną zaletą jest to, że zawiera białka roślinne o unikalnym składzie oraz w idealnych proporcjach wszystkie niezbędne aminokwasy. O mąkę gryczaną warto wzbogacić wypieki, ponieważ dodanie jej bardzo podnosi ich walory smakowe, a także obniża ich indeks glikemiczny. Jest szczególnie polecana dla osób chorujących na celiakię ze względu na brak glutenu. Jednak brak glutenu powoduje, że wypieki zawierające tylko mąkę gryczaną, stają się bardzo kruche. Dlatego najczęściej miesza się ją z mąką pszenną. Mąki gryczanej używa się do produkcji makaronów, naleśników oraz pieczenia chleba czy ciast.

1

Dlaczego warto włączyć mąkę gryczaną do diety?

– przede wszystkim poprawia pracę przewodu pokarmowego dzięki zawartości błonnika, który zapobiega zaparciom, wiąże toksyny i usuwa je z organizmu,

– obniża poziom cukru we krwi,

–  unikalny skład aminokwasów sprawia, że pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL,

– pomaga zmniejszyć ciśnienie,

– charakteryzuje się dużą zawartością takich minerałów jak: magnez, potas, cynk, sód, miedź, wapń, selen oraz witaminy z grupy B. Zawiera też  witaminę E, zapobiegającą uszkadzaniu komórek oraz żelazo – pierwiastek ważny w procesach krwiotwórczych,

– ma działanie przeciwzapalne i zapobiega powstawaniu skrzepów płytek krwi.

Mąkę gryczaną najlepiej przechowywać w ciemnym, suchym miejscu o temperaturze pokojowej.